Д-Р Ива Левкова, диетолог в МБАЛ „Уни Хоспитал“: С „цветно“ хранене природата ни помага да сме здрави

Д-Р Ива Левкова, диетолог в МБАЛ „Уни Хоспитал“: С „цветно“ хранене природата ни помага да сме здрави

Цветотерапията е стар метод за лечение, използван от древността до днес.

Тя е част от холистичната медицина, където  в лечението се използва естествения стремеж на тялото към самоизлекуване. Използва се влиянието на цветовете като способ за повлияване на човешкото настроение и здраве. Според принципите на тази наука, всеки цвят има определена вибрационна енергия, която стимулира различни енергийни полета в тялото ни, които пък са отговорни за нашите емоции и усещания.

В тази връзка, Природата е намерила умен начин да ни помогне, като оцвети полезните вещества в различните плодове и зеленчуци в съответния цвят. Правейки своя ”цветен” избор, можем да въздействаме на определени органи, системи, в т.ч. и на настроението.

Синьо, виолетово, тъмно червено

Оцветяват: боровинки, къпини, патладжани, сливи, червено грозде, репички, ягоди, малини, цвекло и др.

Богати на антоцианини (фитохимикали, които намаляват възпалителните процеси и намаляват риска от рак и сърдечни болести) и проантоцианини (антиоксиданти, които поддържат сърцето здраво и подпомагат функционирането на мозъка). Тези пигменти предпазват тялото от свободни радикали и могат да предотвратят редица заболявания: сърдечни заболявания и инциденти, нео процеси, макулна дегенерация, проблеми с паметта и др.

Зелено

Оцветяват:  броколи, брюкселско зеле, зеле, спанак, зелен лук, марули и салати, тиквички, рукoла и др.

Зеленият отенък идва от веществото хлорофил, а лутеинът също е често срещан в тях. Доказано е, именно той се грижи за зрението. Други вещества в зелените храни са: Витамин С, К, фолиева киселина.

Кръстоцветните зеленчуци осигуряват вещества, наречени индоли и изотиоцианати, които могат да предпазят от рак, като засилват производството на ензими, които прочистват токсините от тялото.

Жълто

Оцветяват: артишок, царевица, жълт  фасул, лимони, грейпфрут, банани, жълти сливи, круши, ябълки, грозде и др.

Жълтите зеленчуци и плодове са отлични източници на лутеин и зеаксантин, фитохимикали, които се грижат за очите и ги предпазват от възрастови дегенерации. Освен това са богати на бета каротин, който повишава имунната система и предпазва клетките от стареене. Съдържат калий, фолиева киселина,  витамин С, бром и др., които укрепват имунитета, сърцето и съдовете, намаляват риска от развитие на рак и др.

Оранжево

Оцветяват:  тиква, моркови, кайсии, пъпеши, праскови, портокали, мандарини, манго, папая.

Алфа и бета каротинът, които правят морковите и тиквата толкова ярко оранжеви, в тялото се превръщат в активна форма на витамин А, който поддържа очите, костите и имунната система здрави. Същите фитохимикали работят и като антиоксиданти, които се борят със свободните радикали, предизвикващи различни заболявания.

Червено

Оцветяват: домати, червени чушки, диня, нар, червен грейпфрут и др.

Червеният цвят идва от фитохимикала ликопен, който предпазва от рак на простатата и гърдата;  мощен антиоксидант е и спира свободните радикали в кръвта и тъканите. Съдържат още: калий, фосфор, цинк, магнезий, вит.А, В6, С.

Бяло

Оцветяват:  гъби, лук, чесън, ряпа, карфиол

Белите храни съдържат алицин и полифенол, които също имат антиоксидантен ефект. Тези вещества намаляват риска от поява на рак и сърдечно-съдови  заболявания. Съдържат още: калий, ниацин, фолиева киселина, рибофлавин, вит.С и др.

С настъпването на есента и предстоящите къси зимни дни и дълги нощи, все повече хора изпитват тревожност и депресия.

При депресия, чувството за безнадежност и безсмисленост е определящо. Други характерни състояния са тъгата и раздразнителността, загубата на интерес към харесвани дейности, проблеми със съня….

Затова е обичайно е да се потърси удоволствие и удовлетвореност чрез редовна консумация на сладки рафинирани храни, мазни деликатеси или алкохол. Редица изследвания показват обаче, че съществува връзка между депресивните състояния и типа хранене.

Медицински специалисти от Чикагския университет установяват, че хората, които се придържат към хранителен режим близък до DASH  диетата по-рядко развиват депресия. (DASH диета е „Диетични подходи за спиране на хипертонията“). Този режим е специално създаден да подпомогне сърдечносъдовата система и да контролира кръвното налягане, но е ефиктивен и в борбата с депресивните състояния. Консумират се предимно плодове, зеленчуци  и пълнозърнести храни, като се ограничава приема на червено месо, мазнини, захар и сол.

Успешно в борбата с депресивните състояния се включва и т.н. „Цветно хранене”. С ежедневен прием на храни от целия цветен спектър, внасяме не само полезни субстанции, но и въздействаме на подсъзнанието, което влияе на емоциите и настроението.

Съветвам пациентите, които имат някои от споменатите симптоми, да се консултират със специалист, който да предпише терапия и сами да подпомогнат процеса на излекуване чрез правилен избор на многоцветни  храни.

Слагайте ежедневно „дъгата” в чинията си и резултатите няма да закъснеят!