Д-р Регина Хатър: За мен пластичната хирургия е най-вълнуващата хирургична специалност

Д-р Регина Хатър: За мен пластичната хирургия е най-вълнуващата хирургична специалност

Д-р Регина Хатър в специално интервю за Zdrave.net и седмичната рубрика на медията – „Кой сте Вие, докторе?“

Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни. Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в новата ни рубрика „Кой сте Вие, докторе?“

 Д-р Регина Хатър, д.м., е специалист по пластично-възстановителна и естетична хирургия с призната специалност от Европейския борд по пластична, реконструктивна и естетична хирургия EBOPRAS. Включена в неговия списък с доверени европейски специалисти. В момента е началник на Отделението по пластично-възстановителна и естетична хирургия в Уни Хоспитал – Панагюрище.

Има призната специалност по пластична хирургия и от Френския колеж по пластична хирургия, който сертифицира чуждестранни специалисти. Притежава професионална квалификация по здравен мениджмънт.

Д-р Хатър има научно-образователна степен „доктор” в областта на пластично-възстановителната и естетична медицина, а темата на дисертационния труд е от областта на регенеративната хирургия – именно приложението на автоложната трансплантация на мастна тъкан (липофилинг). Автор на множество научни публикации, пълноправен член на Българската асоциация по пластична, реконструктивна и естетична хирургия (БАПРЕХ).

Д-р Хатър, в общите представи Вашата специалност се асоциира по-скоро с идеята за красота, отколкото за здраве. Кога хората Ви търсят по-често – когато имат здравен проблем или когато искат да станат по-красиви с помощта на скалпела?

Да, наистина, въпреки многообразните си индикации, пластичната хирургия все още се асоциира от обществото по-скоро с лековати разкрасителни процедури. Всъщност, естетиката е една много малка част от нашата работа. Занимаваме се изключително много с реконструкции след травми, изгаряния, злокачествени заболявания и вродени малформации. Аз съм щастлива, че имам от всички типове пациенти и никоя група не превалира. Различните индикации носят различен тип удовлетворение у хирурга. Радвам се както когато съм помогнала на някоя жена да превъзмогне комплекс по отношение големината или симетрията на бюста си, така и когато сме реконструирали гърда след онкологично заболяване.

Вярно ли е, че вече и мъжете, а не само жените, се престрашават по-лесно да легнат на операционната маса на пластичния хирург?

Да, все повече мъже се подлагат на подобни интервенции, но това е съвсем логично следствие от наложената култура напоследък на хранене, спорт и грижа към тялото и външния вид и при двата пола.

А кои са по-дисциплинирани – мъжете или жените?

Хората са различни, но като че ли жените са по-дисциплинирани. Поне сред моите пациенти е така.

Всъщност, как се решихте да се посветите на тази специалност?

За мен това е най-вълнуващата хирургична специалност. Всички реконструкции, трансплантации и естетиката в частност носят много видим ефект и променят както облика на пациента, така и самочувствието и качеството му на живот. Това ми носи голямо удовлетворение.

Кои интервенции от тази област преди години сте смятали за невъзможни, а сега, благодарение на напредъка в науката и технологиите, станаха напълно осъществими и дори рутинни?

Пластичната хирургия е една от специалностите с най-голямо развитие. В България новостите навлизат с малко закъснение, но все пак в отговор на въпроса Ви – може би регенеративната хирургия и някои направления на микрохирургията.

Какво Ви носи най-голямо удовлетворение в работата Ви като хирург?

Удовлетвореността на пациентите.

А кои са най-сериозните трудности, с които Вие и колегите Ви се сблъсквате най-често?

Това са проблемите на здравеопазването като цяло – недофинансиране на медицинските услуги на фона на високи очаквания от страна на пациентите. Друг проблем е липсата на информация за нашата дейност както и нерегламентиран път на пациента към нас. Не съществуват направления за консултация в доболничната помощ и пациентите се самонасочват.

Кои качества цените най-много у колегите си?

Аз имам щастието да работя с много добър екип и смея да кажа, че ние сме не просто колеги, а и близки приятели. Хирургията е отборна игра и, за да е печеливша, целият екип трябва да е една добре смазана машина. Наред с хирургическата сръчност и знанията най-много ценя откровеността и отборния дух.

Кои са любимите Ви занимания в свободното време?

Обичам да прекарвам свободното си време с децата и семейството ми.

Коя е най-голямата Ви мечта като човек и лекар след тази много трудна година на пандемия?

Да сме здрави!

Източник: Zdrave.net