Д-р Росица Кръстева и д-р Захари Захариев в интервю за „Преди обед“: Възможно ли е да излекуваме рак за 5 дни с радиохирургия?

Д-р Росица Кръстева и д-р Захари Захариев в интервю за „Преди обед“: Възможно ли е да излекуваме рак за 5 дни с радиохирургия?

Гости в здравната рубрика „Духът на здравето“ с д-р Неделя Щонова по БТВ бяха началникът на Онкологичния център на МБАЛ Уни Хоспитал д-р Росица Кръстева и началникът на Отделението по лъчетерапия д-р Захари Захариев.

Рак на гърдата, рак на кожата, рак на простатата, на шийката на матката и на дебелото черво – тези пет ракови заболявания могат да бъдат диагностицирани в начален стадий. А това буквално спасява животи. Установена на време заболялата тъкан може да бъде отстранена изцяло. Дали обаче при вече установена такава болна тъкан, например в областта на простатата, пациентът да чуе: „Ние можем да излекуваме вашия рак за пет дни“. И това да се окаже истина, а не измама. Днешните познания и открития ни гарантират възможност да лекуваме рака все по-успешно дори и в напреднал стадий. Съвременната лъчетерапия разполага с методи и система за иновативна радиохирургия.

Ракът в ранен стадий е лечим, в България пациентите действително имат възможност за успешно лечение на ранен карцином, обясни д-р Росица Кръстева. „Целта ни е ракът да бъде диагностициран рано, тъй като една от особеностите му е, че дава проява на симптоми късно. Ако един човек има симптом, който след това бъде доказан, че е рак, това значи, че се е случило няколко месеца преди да се появи съответният симптом и всяко забавяне по друг тип причини не е основателно“, категорична е д-р Кръстева.

„Нека всички положим съвместни усилия и всички, които имат притеснения и съмнения – не се притеснявайте да отидете на преглед при лекар“, призова началникът на Онкологичния център в Уни Хоспитал.

Д-р Захариев обясни, че специалността „лъчелечение“ е една от най-технологичните и разполага с апарати, в които са внедрени високи технологии, които от своя страна лекуват пациентите с много голяма прецизност и точност. Разбира се, зад тези апарати стоят лекари, физици, рентгенови лаборанти, уточни той.

„В последните 5 години бурното развитие на технологиите доведе до тази възможност нашите пациенти да бъдат излекувани минимално инвазивно при висока прецизност и висока успеваемост“, разказа д-р Захариев.

Радиохирургията е метод, който навлезе в България през последните 4-5 години, обясни началникът на отделението по лъчелечение. Това е метод, чрез който се доставя висока доза радиация в 1-на, 3 или 5 фракции, т.е. кратко лечение, висока доза и съотвено щадене на здравите тъкани, допълни той.

„Основната идея е да бъдат пощадени здравите тъкани, като ние съкращаваме времето на терапия и съответно дозата в тумора е много висока, тя е канцерицидна – тя убива туморните клетки“, поясни д-р Захариев и разказа повече за радиохирургията при простатния карцином:

„Ние сме една от 10-те държави в Европа, които внедрихме новия метод за простатния рак. Той е на принципа на gps навигацията. Пациентът трябва да е с ранен стадий, поставят се в простата три маркера, следва подготовка на пациента за лъчелечение. Един от най-сериозните проблеми при нас е движението на органите, но решаваме успешно този проблем с този нов метод, защото маркерите подават сигнал към специална система и тя следи движението – в случая на тумора на простата, който подава информация към ускорителя (машината, която облъчва) и той всеки момент улавя отместванията на тумора, така винаги сме в в целта“.

Пациентът Йордан Георгиев сподели в ефир, че след оплаквания, свързани с простатата, и проведена консултация с уролог е установен ранен стадий на простатен карцином. Избира радиохирургията пред оперативното лечение, тъй като е по-безболезнена и с по-малко странични ефекти.

За пациентите и лекаря вече има алтернатива на хирургичното лечение, обясни д-р Захариев и допълни, че вече могат да избират от няколко метода, това е преценката на лекаря, но и на пациента да избере метода, който води до излекуване.

С този нов метод ние решаваме един много сериозен проблем по отношение на преживяемостта на пациента, но и при добро качество на преживяемост, поясни той.

А при наличието на метастази най-добрият подход е в мултидисциплинарните обсъждания на пациентите, каза в интервюто д-р Кръстева. Затова в Онкологичните центрове, където имат специалисти лъче- и химиотерапия, както и хирургични специалност и всички те работят в екип, обгрижването на пациента е най-добро.

„България има доста такива центрове и подчетавам, че българският пациент има достъпна качествена онкологична помощпросто трябва да знае какво е възможно“, акцентира д-р Кръстева.

Цялото интервю на д-р Кръстева и д-р Захариев в „Преди обед“ може да гледате ТУК или тук: