Д-р Росица Кръстева пред bTV: „Всичко е любов“

Д-р Росица Кръстева пред bTV: „Всичко е любов“

От несигурните неща гибелта била най-сигурното. Но към този момент животът непроменяемо е побеждавал.“ Любим откъс на доктор Росица Кръстева: шеф на Онкологичния център към МБАЛ Уни Хоспитал“ в Панагюрище и наш специфичен посетител в Епизод 11 на „Жените на България “.

Ако кажем, че медицината е закодирана в гените й, ще бъде правилно. Вярно е обаче, че при родители лекари, нейната детска фантазия не е да бъде доктор. Тя мечтае да стане актриса! Желание, което търпи неуспех. Също, както и една друга пристрастеност – да учи за палеонтолог.

„В последна сметка открих, че да следваш медицина не е чак толкоз неприятно“ , признава доктор Кръстева, която приключва със златен орден природо-математическата гимназия в Шумен през 1989 година

Преди съвсем три десетилетия, когато взима дипломата си от Медицинския университет в София, онкологията у нас към момента е тематика табу. Росица обаче се впуска с цялата пристрастеност на голямото си сърце в тематиката. Започва да чете от ден на ден и повече. Да се вълнува и да открива нови светове и хоризонти.

„Може би през днешния ден не съм чак толкоз въодушевена, както преди 10 години да вземем за пример. Днес съм повече реалист, само че аз давам на пациентите си повече от вяра. Старая се да им покажа и да ги науча, че ракът не е смъртна присъда“, споделя доктор Кръстева, която ни приема в единствените си два свободни часа, в единствения вероятен ден – вторник, в своя кабинет, в Панагюрище.

Две неща са поразителни при първата ни среща – дълбоките зелени очи, от които струи вяра. И едно голямо алено сърце под формата на брошка, закачено върху ревера на престилката й. Толкова е същинско това сърце, че имаш възприятието, че даже тупка.

Целият епизод може да гледате тук.