Д-р Светослав Йовчев: Мечтая да видя една по–добра здравна система и по-добри времена за България

Д-р Светослав Йовчев: Мечтая да видя една по–добра здравна система и по-добри времена за България

Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни. Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси в рубриката на Zdrave.net „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Светослав Йовчев завършва медицина през 2013 година, а през 2018 г. придобива специалност по крадиология. Работил е в МБАЛ „Хигия“, МБАЛ Национална кардиологична болница, Втора МБАЛ – София. Сега е част от екипа на Отделението по кардиология на МБАЛ „Уни Хоспитал“ – Панагюрище.

Д-р Йовчев, Вие ли избрахте кардиологията за специалност или тя избра Вас?

Всъщност причината да избера кардиологията е изключително лична и може да се каже, че специалността ме избра. Когато бях студент по медицина, почина близък до мен човек от сърдечна недостатъчност. Това на практика промени моя житейски път.

Разкажете за първите си стъпки в специалността – за времето, което сте прекарали в лечебни заведения като Националната кардиологична болница – с богати традиции в тази област.

Първите си професионални стъпки в специалността направих още в пети курс по медицина в Кардиологичната клиника на УМБАЛ „Св. Георги’’ гр. Пловдив. Но най-важната спирка в изграждането ми като специалист беше Националната кардиологична болница в София – там човек, въпреки трудностите, се изгражда и като личност, и като професионалист.

Кои бяха първите Ви учители?

Съдбата ме срешна с първия ми учител още като студент. Това е д-р Янев – тогава специализант, изключително интелигентен, начетен и земен човек. Със своя ентусиазъм той запали искрата да стана добър специалист и добър човек като него. Останалите колеги в последствие доизградиха моята личност и професионалиста в мен.

Сега, когато сте част от екипа на една „млада“ болница, накъде вървите заедно с екипа отделението? Как виждате от тук нататък професионалното си развитие?

В момента съдбата ме събра с екип от изключителни професионалисти, които на първо място поставят пациента и грижите за него. Мисля, че вървим в правилна посока в развитието и покриването на медицинските нужди на населението в Панагюрище и региона – критерий за това е мнението на нашите пациенти. А относно моето професионално развитие – винаги е било и ще бъде в името на пациентите и помощта към тях. Това са основните причини, поради които един професионалист винаги трябва да се развива и да надгражда знанията си. Състраданието е важна част от професионализма и не трябва да се губи.

Страхуват ли се пациентите от инвазивните процедури в кардиологията и как Вие им помагате да преодолеят този страх?

Инвазивната процедура е важна част от диагностиката и лечението на ССЗ. Не бива да се прокрадва съмнение или страх в пациента за провеждането им, когато тя е изпълнена по показания. Селективната коронарна ангиография или СКАГ е златен стандарт в кардиологичната методика за диагностика и лечение на ИБС. Моята политика за преодоляване на страха в пациента се състои в навременно и изключително обстойно обясняване за същността на методиката и начина на провеждане на инвазвната процедура. Важно е да бъдат разяснени целите, ползите, и, разбира се – възможните усложнения.

Кои са любимите Ви занимания за свободното време?

Да прекарвам време със семейството си и с моята малка дъщеря.

А коя е най-голямата Ви мечта в човешки и професионален план?

Мечтая да видя една по–добра здравна система и по -добри времена за България.

Какво искате да пожелаете на колегите си, които са на първа линия в борбата с коронавируса?

Да останат здрави! Въпреки тежките условия на работа, да не губят надежда и кураж. Правите нещо важно и велико, колеги!

Цялото интервю четете ТУК.