Диетологът д-р Левкова с полезни съвети за храненето по време на Великденските пости
През Великденските пости, много хора избрат да се откажат от редица храни и вредни навици. Независимо от причината на поста – духовно или физическо пречистване, лишаването от животински храни за определен период от време е от голяма полза за тялото и духа, подчертава д-р Ива Левкова, диетолог в МБАЛ „Уни Хоспитал“. Съвременните насоки в храненето също препоръчват периодичното прочистване на организма чрез редуването на различен тип храна и дори гладуване.
Освен това, по време на пости се приемат повече зеленчуци и плодове, следователно повече фибри и антиоксиданти, които спомагат за изхвърлянето на токсините, правилното функциониране на храносмилателната система и действат стимулиращо за имунната система. Редуцирането на основни групи храни от животински произход води до много ползи за организма, но и създава риск от дефицит на хранителни вещества, витамини и микроелементи. За това пълните пости са препоръчителни само за хора с добро физическо и психическо здраве.
С няколко прости съвета може да бъде елиминирана възможността от дефицити в организма, подчертава д-р Левкова:
Избирайте пълнозърнести храни
Често се случва по време на пости липсата на достатъчно храна или на разнообразие в менюто, да бъде компенсирана с консумация на повече хляб и тестени продукти. Избирайте пълнозърнести хляб и паста, за да набавите ценни минерали и витамини от група В.
Ежедневно комбинирайте варива и зърнене храни
Бобовите храни, като боб, грах, леща, нахут са отлични източници на протеин. За да си набавите пълен набор от необходимите аминокиселини обаче, препоръчва се да ги комбинирате със зърнени храни като ориз, например; или с пълнозърнест хляб.
Не е нужно това да е в рамките на едно и също ястие, просто се стремете да се храните възможно най-разнообразно, като включвате колкото се може повече и различни продукти.
Набавяйте достатъчно протеини
Освен от варивата, тях може да вземете от суровите ядки и гъбите, морските дарове – миди, скариди, калмари, охлюви и други мекотели. С тях ще си набавите освен ценните протеини, и витамини от група В (особено В12, който най-много липсва при постното хранене).
Доставяйте нужното желязо
Сред постните храни с го намирате в голямо количество тиквените семки, кашуто, белия боб, черния шоколад,
Важен момент е да приемате и достатъчно храни, богати на витамин С, който ще спомогне за усвояването на желязото. Такива са повечето есенно-зимни зеленчуци – с най-високо съдържание са чушките (особено червените от тях), любимото ни семейство кръстоцветни – карфиол, броколи, брюкселско зеле и най-обикновено зеле, цвекло, добре познатите цитруси и други типично сезонни плодове като ябълки и круши, зеленолистните коприва, и спанак, лук, праз, чесън.
Погрижете се и за калция
Тъй като няма да приемате млечни продукти и мазнини, важно е да си набавяте достатъчно калций – ще го намерите в ядките, сушените плодове, семената, варивата, пълнозърнестите продукти. Тиквата съдържа завидни количества не само калций, но и желязо, и други витамини, така че в никакъв случай не пропускайте да я използвате редовно в менюто си.
Не прекалявайте с тестените изделия
Въпреки че по време на пости тестените изделия са разрешени, не се изкушавайте да заместите липсата на месо с консумацията на повече хляб и тестени храни. Това важи със същата сила за плодовете. Ако решите да замените едно или няколко от основните си хранения с плодове, рискувате да огладнеете много бързо, защото плодовете не засищат за дълго време, а и покачват бързо нивата на кръвната захар. Салатите от пресни зеленчуци дават нужния обем и създават чувство на ситост, когато са комбинирани с варива или пълнозърнеста паста, например.
Великият пост може да бъде нов етап от живота – пречистване на физическо и духовно ниво, възможност за подобряване на живота и жизнеността.