Интервю с д-р Ива Левкова за балансираното хранене

Интервю с д-р Ива Левкова за балансираното хранене

Специално интервю даде диетологът на МБАЛ „Уни Хоспитал“, д-р Ива Левкова, на ученици от 11 клас на СУ „Нешо Бончев“ с профил „Природни науки“. Срещата е посветена на Международния ден без диети – 6 май – и е част от проект, посветен на балансираното хранене, с ръководител г-жа Мариела Варадинова, учител по биология и здравно образование.

Младите хора зададоха много интересни въпроси на д-р Левкова, като например: Какви са положителните и отрицателните страни на професията диетолог? Какво означава балансирано хранене? Колко често трябва да се храни един тийнейджър? Какви са най-добрите практики за хранене през деня?

Д-р Левкова отговори изчерпателно и сподели ценни съвети за здравословно хранене. Най-важните препоръки включват:

  • Избягвайте диетите!
  • Включвайте в храненето си протеини, въглехидрати, мазнини, витамини и минерали!
  • Не забравяйте да се движите и спортувате!

Това е само част от усилията на младите хора да се информират и да прилагат здравословни навици, които ще им помогнат да водят активен и здравословен живот!