Кардиологът д-р Йовчев: С идването на есента е важно кръвното налягане да се проследява

Кардиологът д-р Йовчев: С идването на есента е важно кръвното налягане да се проследява

Д-р Йовчев консултира пациенти в МЦ-Панагюрище

Д-р Светослав Йовчев, специалист по кардиология в МБАЛ „Уни Хоспитал“ и МЦ-Панагюрище съветва с настъпването на есенните месеци хората с артериална хипертония да проследяват редовно кръвното налягане, защото при  падането на температурите се наблюдава покачване на стойностите. Специалистът подчертава, че всяко колебание на атмосферните условия се отразява на по-чувствителните организми, за което е препоръчително измерване на артериалното налягане от два до три пъти на ден.

Наред с нормалната двигателна активност, храненето е особено важно особено  прекомерния прием на сол, а през есента е необходимо да се компенсира намаляващото слънцегреене с приемането на допълнителни количества витамин D. За предпазване от вируси и грип е хубаво да се завиши и консумацията на храни, богати на витамин С, акцентира д-р Йовчев, допълвайки, че простудните заболявания повишават риска от усложнения при хората със сърдечно-съдови заболявания.

Пациентите с исхемична болест на сърцето, сърдечна недостатъчност, хипертонична сърдечна болест, пулмонална хипертония са особено уязвими за инфекциозните заболявания, поради което е необходимо да спазват стриктно и противоепидемичните мерки, указани за COVID-19.

Д-р Йовчев консултира пациенти в МЦ-Панагюрище, част от МБАЛ „Уни Хоспитал“, всеки вторник и петък. Има участия в клинични изпитвания, работил е в МБАЛ „Хигия“, МБАЛ Национална кардиологична болница, II-ра МБАЛ – София.

За допълнителна информация: тел. 0357/88 581