Пловдивски ортопед с опит във Великобритания се присъедини към екипа на отделението по ортопедия на МБАЛ „Уни Хоспитал“

Пловдивски ортопед с опит във Великобритания се присъедини към екипа на отделението по ортопедия на МБАЛ „Уни Хоспитал“

Д-р Димитър Стаматов е специалист по ортопедия и травматология. Член е на Българска Ортопедична и Травматологична Асоциация BOTA, Дружество по хирургия на ходилото BFAS, AO trauma international, GMC UK. Работил е в редица лечебни заведения във Великобритания. Сред последните придобити от него сертификати са AO – Advanced principles of fracture management; Ponseti Course – Royal National Orthopaedic Hospital UK; АO Masters – Frigility Fractures and Orthogeriatrics; AO Fellowship University Kralovske Hospital Prague.

-Д-р Стаматов, Вашите професионални интереси са в областта на естетичната и реконструктивна хирургия на ходилото и глезена, ендопротезирането на колянна и тазобедрена става, детската ортопедия и травматологията. С какви проблеми се обръщат пациентите към Вас?

– Най-често пациентите ме търсят за деформации и проблеми с ходилата и глезените си – диагнозата „халукс валгус“ (HALUX VALGUS),  „кокалчета на пръстите на краката“ или „бунион“  e добре познат  проблем за съвременната жена. Със затоплянето на времето и сезонът на отворените обувки, проблемът придобива още по-голяма актуалност. Представлява изкривяване на палеца на ходилото в посока малките пръсти, като в последствие се оформя костна издутина по върешната повърхност на стъпалото. Ходилото не изглежда естетично, но най-вече е болезнено; трудно се намират подходящи обувки; продължителното ходене започва да става с почивки или с временно събуване. Предпочитаните от повечето жени  високи токове и тесни отпред елегантни платформи стават невъзможни за използване.

Това, което трябва да знаят пациентите с този проблем е, че решаването му днес е успешно и трябва да се забравят насложените от миналото страхове.

Не случайно през последните 10 години се разработи нова подспециалност на ортопедията, наречена „подология“ – наука за лечение на стъпални заболявания. Водещи специалисти в „подиатричната хирургия“ днес са от  САЩ, Канада и от повечето западни държави. Тези нови правила се прилагат вече и в България, включително и в МБАЛ “Уни Хоспитал“.

Отделно се занимавам с лечение на артрозите, най-вече колянна и тазобедрена стави. Има иновативни достъпи, който позволяват мускулите да запазят цялостта си, което ускорява възстановителния процес. Използвам ги рутинно при поставяне на колянна и тазобедрени стави. Също преглеждам и доста деца за профилактика на луксация и дисплазия на тазобедрените стави и други проблеми, засягащи опорно-двигателния апарат при подрастващите. Рутинно извършвам лечение на всякакъв вид счупвания.

 

 

-С какви други оплаквания се сблъсквате в практиката си?

-Не по-малко проблемни за пациентите са бунионет, пръст-чукче, метатарзалгаия, синдром на тарзалния тунел, плоскостъпие, плантарен фасцийт, врастнали нокти, болки в колената и тазобедрените стави. Основната ми цел като специалист е естествено, да помогна и да облекча страданието. Отношението и вниманието също са изключително важни в моята практика, и най-вече поставянето на правиланта диагноза. Всеки може да лекува, но не всеки може да диагностицира добре!

 

-Какви други операции извършвате в МБАЛ „Уни Хоспитал“?

-„Уни Хоспитал“ разполага с материална база и битови условия, които съм виждал във водещи европейски клиники в областта на ортопедията и травматологията. Извършвам рутинно ендопротезиране на коленна и тазобедрена става, всякакъв вид травми и естествено любимата ми ходилна хирургия. Условията са отлични както и за работа по стандарт и спазване на добрата медицинска практика.