РАННАТА ДИАГНОСТИКА Е ВАЖЕН ФАКТОР ЗА УСПЕШНОТО ЛЕЧЕНИЕ НА РАК НА ГЪРДАТА

РАННАТА ДИАГНОСТИКА Е ВАЖЕН ФАКТОР ЗА УСПЕШНОТО ЛЕЧЕНИЕ НА РАК НА ГЪРДАТА

Проф. Михайлова участва в профилактичните прегледи, организирани в лечебното заведение през Октомври – месец за борба с рака на гърдата

Ракът на гърдата е най-често диагностицираният рак при жените. Той зачестява с напредване на възрастта, но в последно време се наблюдава и при млади жени и затова се препоръчва и те да извършват профилактични прегледи, споделя проф. д-р Веселина Михайлова, специалист по гръдна хирургия в „Уни Хоспитал“. Проф. Михайлова участва в профилактичните прегледи, организирани в лечебното заведение през Октомври – месец за борба с рака на гърдата. В края на тази ежегодна инициатива проф. Михайлова дава съвети, свързани с превенцията на заболяването.

Възрастта, фамилната анамнеза и използването на ендогенни и екзогенни хормони на яйчниците имат важна роля върху риска от рак на гърдата, диетата, употребата на алкохол и други фактори имат по-малко значение. Наследените мутации на някои гени увеличават риска от наследствен рак на гърдата. Това изисква постоянно наблюдение и правилно терапевтична поведение, посочва проф. Михайлова.

Обезпокоителни симптоми са: промени в текстурата на кожата на засегнатите зони; „портокалова кожа“ или неравности; секреция от зърната, която може да варира по цвят; промени в лимфните възли на подмишниците или подуване около ключицата; болка в гърдите; хлътване или друга промяна на зърната; зачервяване, полилавяване или синкав оттенък в областта на гърдите; подуване на гърдите или на част от тях и др. При появата на някоя от изброените промени трябва да се потърси лекарско мнение.

За ранната диагноза на рака на гърдата е изключително важно да се извършва скрининг, започващ на 40-годишна възраст, включващ мамография 2 пъти годишно. Препоръчва се допълнително извършване на ядрено магнитен резонанс при жени с риск от рак на гърдите.

Придържането към здравословен начин на живот – умерена физическа активност, поддържане на оптимални стойности на телесното тегло, ограничаване на вредните навици като тютюнопушене и злоупотребата с алкохол – всичко това може да намали риска от развитието на рак на гърдата. Наше задължение е да не подценяваме здравето си, а да се грижим за него, акцентира още проф. Михайлова.