image1-1image2-1

СВЕТКАВИЧНА РЕАКЦИЯ НА КОМБИНИРАН ОПЕРАТИВЕН ЕКИП В „МБАЛ-УНИ ХОСПИТАЛ“

Сложна и тежка операция проведе комбиниран оперативен екип в „МБАЛ-Уни Хоспитал“ в състав: д-р Любослав Шкварла – съдов хирург, ортопед; травматолозите д-р Иван Геров и д-р Радко Недевски, и д-р Мечкаров – коремен хирург.

 

Млад мъж на 22 години отрязва дясната си ръка след работа с флекс. Получава и едновременно коремна травма. Започват реанимационни мероприятия, стабилизиране на общото състояние на пациента, като веднага е извършено оперативно лечение за спасяване на ръката.

Операцията постига възстановяване на съдове, нерви, мускули и болният се превежда в реанимация. В този случай ръката може да издържи не повече от шест до осем часа без кръв, като младите пациенти са по-чувствителни на липсата на кръвоснабдяване. Самата операция е микрохирургична и са били обработвани съдове по-малки от 2 мм.

„Двете артерии на предмишницата бяха прекъснати напълно, с липса на голям участък на съдовете, което наложи да се вземе автоартериален трансплантант от едната артерия, за да се възстанови другата – главната артерия на ръката“, каза д-р Шкварла.

Д-р Иван Геров, началник на отделението по Ортопедия, каза, че нараняването е изключително сериозно, предполага развитие на инфекция, загуба на функция на ръката и е потенциално осакатяващо.

Подобни наранявания не са рядкост в региона и тази операция е четвърта от подобен тип направена от същия екип в „МБАЛ-Уни Хоспитал“ в рамките на около половин година. Резултатите от тези операции са сравними с тези на други болници в България и по света.

Извършването на такъв тип интервенция изисква наличието на добре подготвени специалисти от различни области, специализирана апаратура, с каквито болницата разполага.