Трима лекари от МБАЛ „Уни Хоспитал“ посетиха Китай с цел научен обмен

Трима лекари от МБАЛ „Уни Хоспитал“ посетиха Китай с цел научен обмен

Трима лекари от МБАЛ „Уни Хоспитал“ – д-р Венцислав Найденов, началник на Отделението по физикална и рехабилитационна медицина, д-р Михаела Милушева и д-р Цонка Гушмакова, лекари в Спешно отделение, посетиха в края на миналата година Китай с цел научен обмен и сътрудничество. Проектът е реализиран съвместно с Китайското министерство на търговията и включва представяне и въведение в традиционната китайска медицина пред лекари и специалисти от 12 страни от цял свят. България участваше с тримата лекари от „Уни Хоспитал“, което е едновременно първо участие на страната ни в такъв проект, и първо участие на страна от Европейския съюз.

„Изключително сме впечатлени от организацията на работа, професионализма и мащабите на различните дейности, които видяхме“, споделиха тримата медици и акцентираха, че визитата в КНР е била уникална възможност за изучаване съчетаването опита на китайската народна медицина с най-новите технологични постижения в света. Управителят на болницата д-р Явор Дренски благодари сърдечно на Посолството на КНР в България и г-н Красимир Симеонов, известен китаист и инвеститор за оказаното съдействие по осъществяването на посещението и акцентира, че това е началото на дългосрочен проект за сътрудничество между българска болница и Китайската народна република, с цел да се повиши качеството на лечение на пациентите.

Близо едномесечното обучение на лекарите от „Уни Хоспитал“ се проведе в столицата Пекин с участието на лекари и преподаватели от университетската Xiyuan Hospital, която е част от Китайката академия по китайски медицински науки. Обучението включваше запознаване с основите на китайската народна медицина, древната китайска култура и методи на лечение, съвременни техники и апарати, използващи се днес в холистичното лечение на заболяванията. Част от демонстрираните методи са акупунктура, акопресура, масажни техники, билколечение, електро акупунктура със специални акупунктурни игли с изолирано стебло и други.

В следващите месеци продължава активната работа за структурирането на Центъра за китайска традиционна медицина, за което вече бе подписан Меморандум за сътрудничество между Университета по китайска традиционна медицина Дзянси, Китай и МБАЛ „Уни Хоспитал“, уточни д-р Дренски.