В „Уни Хоспитал“ се извършва бърз тест за S. pyogenes – за диагностика на скарлатина

В „Уни Хоспитал“ се извършва бърз тест за S. pyogenes – за диагностика на скарлатина

Микробиолгичното изследване на гърлен секрет остава задължителна част от диагностичния процес и дава завършен резултат от изследванията

В Лабораторията по микробиология на МБАЛ „Уни Хоспитал“ се извършва изследване с бърз антигенен тест за Streptococcus pyogenes от гърлен секрет за незабавна диагностика на носителство или потвърждение при съмнение за скарлатина. Микробиолгичното изследване на гърлен секрет остава задължителна част от диагностичния процес и дава завършен резултат от изследванията.

Скарлатината е остро инфекциозно заболяване, засягащо най-често децата в предучилищна и ранна училищна възраст, между 4 до 15 години. Бебетата до 6-месечна възраст много рядко боледуват, тъй като са предпазени от антителата, преминали от майката.

Причинители на скарлатината са бета-хемолитични стрептококи от група А, които често предизвикват инфекции на гърлото и/или кожата, обяснява д-р Гергана Мизгова, началник на Лабораторията по микробиология в лечебното заведение

Основният начин за предаване на заразата е по въздушно-капков път, но също и по контактен път чрез досег с контаминирани предмети и повърхности. Източници на инфекцията обикновено са болни от скарлатина или скрити носители.

При всяко съмнение за скарлатина е необходима консултация със специалист, назначаване на съответните микробиологични и други изследвания за потвърждаване или отхвърляне на диагнозата и стартиране на подходящо лечение, акцентира д-р Мизгова.

Телефон за предварително записване на час: 0357 88 581; 0878 286 553.