В „Уни Хоспитал“ ще се извършва измерване на костната плътност

В „Уни Хоспитал“ ще се извършва измерване на костната плътност

Изследването е подходящо за хората над 50-годишна възраст

Остеоденситометрия – измерване на костната плътност, ще започне да се извършва от 11 март в МБАЛ „Уни Хоспитал“, съобщи началникът на отделението по образна диагностика д-р Веселин Толинов. Изследването е подходящо за хора с ендокринологични, ревматологични, ортопедични заболявания, за пациенти, които са били на терапия, водеща до намаляване на костната плътност или са били дълго обездвижени, както и профилактично при всички жени след менопауза.

Остеоденситометрията е бърз и неболезнен метод, даващ информация за плътността на лумбалните прешлени, която се сравнява със средните стойности за пациенти на конкретната възраст, уточни д-р Толинов.

Цената на изследването, което не се поема от НЗОК, е 40 лева.

В „Уни Хоспитал“ остеоденситометъра представлява специален модул, който се включва към компютърния томограф Somatom Perspective – 128-срезов от последно поколение.

Остеопорозата е най-честото заболяване на костите, което води до прогресиращо намаляване на костната плътност и до значително завишаване на риска от развитие на костни счупвания. Признаци за напредване на процеса са хроничните болки в гърба и кръста, промененият силует заради деформацията на скелета и намаляване на ръста. Най-тежките последствия заради остеопорозата са фрактурите на прешлените на гръбначния стълб, костите на ръцете и бедрената кост, които могат да бъдат фатални.

Изследването на костната плътност в болницата в Панагюрище ще се извършва всеки работен ден от 14.00 часа до 18.00 часа.